Toyota GR Yaris Forum banner
21 - 40 of 81 Posts
Złącza i piny dotarły, mam nadzieję, że nie będę ich teraz potrzebował, ponieważ odkryłem, że okablowanie jest już w samochodzie.

Brak jeszcze aktualizacji dotyczącej przewidywanego terminu dostawy części wykończenia wnętrza.

Definitely, and one of the reasons I got the convenience pack.
Na pewno, szczerze mówiąc, chciałbym, żebyśmy mieli możliwość zamówienia obu pakietów z fabryki, a nie tak, jakby nie było żadnego powodu, dla którego nie można by tego zrobić itp.

Osobiście uważam, że HUD jest bezużyteczny, układ jest absolutnie okropny do wszelkiego rodzaju sportowej jazdy, ale jest w porządku do jazdy rekreacyjnej, brak odczytu temperatury oleju, a obroty są prawie niemożliwe do odczytania, a także jeśli nosisz okulary polaryzacyjne, blokują one HUD, więc nie możesz go zobaczyć. Naprawdę mam nadzieję, że pewnego dnia ktoś wymyśli sposób na dostosowanie wyświetlanych informacji.

Byłoby tak łatwo, aby wyświetlał (nawet tylko w trybie sportowym / torowym) obroty, temperaturę oleju i temperaturę wody zamiast ogromnego kompasu. :(

Osobiście uważam, że HUD jest bezużyteczny, układ jest absolutnie okropny do każdego rodzaju sportowej jazdy, ale jest w porządku do jazdy na luzie, brak odczytu temperatury oleju, a obroty są prawie niemożliwe do odczytania, plus jeśli nosisz spolaryzowane okulary, blokują one HUD, więc nie możesz go zobaczyć. Naprawdę mam nadzieję, że pewnego dnia ktoś wymyśli sposób na dostosowanie wyświetlanych informacji.

Byłoby tak łatwo, aby wyświetlał (nawet tylko w trybie sportowym / torowym) obroty, temperaturę oleju i temperaturę wody zamiast ogromnego kompasu. :(
Myślę, że niewiele można zrobić ze spolaryzowanymi okularami.

Ale jeśli chodzi o dostosowywanie HUD, niewiele osób tutaj je ma (przynajmniej w Wielkiej Brytanii), ponieważ większość osób wybrała pakiet torowy (jak przypuszczam). Im więcej osób zdecyduje się je zainstalować, tym większe prawdopodobieństwo, że ktoś zdoła wymyślić, jak lepiej je dostosować.

O ile wiemy, w HUD istnieje dodatkowa ukryta funkcjonalność, która pozwala na dalsze dostosowywanie wyświetlanych informacji. To urządzenie firmy Panasonic, więc prawdopodobnie jest używane w innych pojazdach innych producentów OEM, więc prawdopodobnie istnieje szersza społeczność niż tylko GR Yaris/Toyota, aby sprawdzić, czy ktoś nie wykonał już tego typu pracy.

Będę mógł przyjrzeć się temu nieco bardziej szczegółowo, gdy znajdzie się w pojeździe. Czytając dokumenty na TechDoc, istnieje długa lista funkcji, które obsługuje HUD, a dla funkcji takich jak nawigacja i kierunek kompasu są one wymienione jako opcjonalne ("if fitted"). Więc w mojej sytuacji, czy wyświetli kompas, ponieważ mój pojazd nie jest wyposażony w nawigację, co wyświetli w jego miejsce... nie jestem pewien.?

Będę mógł przyjrzeć się temu bardziej szczegółowo, gdy znajdzie się w pojeździe. Czytając dokumentację na TechDoc, jest długa lista funkcji, które obsługuje HUD, a dla funkcji takich jak nawigacja i kierunek kompasu są one wymienione jako opcjonalne ("if fitted"). Więc w mojej sytuacji, czy wyświetli kompas, ponieważ mój pojazd nie jest wyposażony w nawigację, co wyświetli w jego miejsce... nie jestem pewien.?
To jest miejsce, w którym wyświetla się LTA, czyli prawa strona. Kiedy to wyłączysz, obszar jest pusty, przynajmniej u mnie...

Podoba mi się HUD, nawet podczas szybkiej jazdy. Tak naprawdę nie muszę widzieć obrotomierza, słyszę silnik, a ogranicznik jest bardzo wyraźny, jeśli zboczysz za wysoko. Informacje o prędkości są świetne na prawdziwych drogach, podobnie jak nawigacja (po prawej stronie). Czy chciałbym tam temperaturę i ciśnienie oleju lub doładowanie, tak... ale na razie jest to lepsze niż ukradkowe spojrzenia na deskę rozdzielczą w poszukiwaniu informacji o prędkości, gdy jedziesz szybko po drodze.

To jest miejsce, w którym wyświetla się LTA, czyli prawa strona. Kiedy to wyłączysz, obszar jest pusty, przynajmniej u mnie...

Podoba mi się HUD, nawet podczas szybkiej jazdy. Naprawdę nie muszę widzieć obrotomierza, słyszę silnik, a ogranicznik jest bardzo głośny, jeśli zboczysz za wysoko. Informacje o prędkości są świetne na prawdziwych drogach, podobnie jak nawigacja (po prawej stronie). Czy chciałbym tam mieć temperaturę i ciśnienie oleju lub doładowanie, tak... ale na razie jest to lepsze niż ukradkowe spojrzenia na deskę rozdzielczą w poszukiwaniu informacji o prędkości, gdy jedziesz szybko po drodze.
Co to jest RHS przepraszam?

Myślę, że niewiele można zrobić z okularami polaryzacyjnymi.

Ale jeśli chodzi o dostosowywanie HUD, niewiele osób tutaj (przynajmniej w Wielkiej Brytanii) je ma, ponieważ większość osób wybrała pakiet obwodów (jak zakładam). Im więcej osób zdecyduje się je teraz zainstalować, tym większe prawdopodobieństwo, że ktoś wymyśli, jak lepiej je dostosować.

O ile wiemy, w HUD istnieje dodatkowa ukryta funkcjonalność, która pozwala na dalsze dostosowywanie wyświetlanych treści. To urządzenie firmy Panasonic, więc prawdopodobnie jest używane w innych pojazdach innych producentów OEM, więc prawdopodobnie istnieje szersza społeczność niż tylko GR Yaris/Toyota, aby sprawdzić, czy ktoś nie wykonał już tego rodzaju pracy.

Będę mógł przyjrzeć się temu nieco bardziej szczegółowo, gdy znajdzie się w pojeździe. Czytając dokumenty na TechDoc, istnieje długa lista funkcji, które obsługuje HUD, a dla funkcji takich jak nawigacja i kierunek kompasu są one wymienione jako opcjonalne ("if fitted"). Więc w mojej sytuacji, czy wyświetli kompas, ponieważ mój pojazd nie jest wyposażony w nawigację, co wyświetli w jego miejsce... nie jestem pewien.?
Jeśli sprawdzisz centralny wyświetlacz LCD w zestawie wskaźników, w jednym z menu wyświetlany jest funkcjonalny kompas (nawet w samochodach z pakietem obwodów). Ponieważ HUD działa jako rozszerzenie zestawu wskaźników, przypuszczam, że będzie pobierał te dane z miejsca, z którego pobiera je również zestaw wskaźników, więc prawdopodobnie nawigacja nie będzie do tego potrzebna :(

Jeśli sprawdzisz środkowy wyświetlacz LCD w zestawie wskaźników, jest tam jedno z menu, które pokazuje działający kompas (nawet w samochodach z pakietem Circuit). Ponieważ wyświetlacz HUD działa jako rozszerzenie zestawu wskaźników, domyślam się, że będzie pobierał te dane z miejsca, z którego pobiera je również zestaw wskaźników, więc prawdopodobnie nawigacja nie będzie do tego potrzebna :(
Nie mam w swoim samochodzie żadnego kompasu, który mógłbym zobaczyć, założyłem, że pochodzi on z ECU nawigacji.

Części wykończeniowe dotarły i wszystkie wyglądają dobrze/poprawnie :)

Kupiłem również ECU nawigacji od innego członka tutaj, więc zamówiłem również części do niego.
Kiedy już dotrą, zainstaluję oba jednocześnie, więc poczekam z demontażem deski rozdzielczej do tego czasu.

Image

Image

Image

Image

Image

Jaki był całkowity koszt części HUD?
337,24 £ z VAT za wszystkie elementy wykończeniowe, zadzwoniłem do kilku lokalnych dealerów i obaj podali tę samą cenę.
Sam HUD był "tanim" urządzeniem wysłanym z Australii, całkowity koszt około 300 £ (cena jednostkowa, przeliczenie waluty, dostawa, opłaty importowe itp.).

W przeciwieństwie do tego otrzymałem wycenę 1154,89 £ z VAT tylko za HUD od lokalnego dealera.

Faktura za części wykończeniowe poniżej:
Image

Uwielbiam ten wątek, informuj nas na bieżąco o swoich postępach.

(I nie dlatego, że potrzebuję HUD-a, mam go, po prostu uwielbiam fakt, że wykonujesz tę pracę i wiesz, co robisz, więc wspaniale jest to oglądać!)

Wszystkie części dotarły, powinny pasować w ten weekend, mam nadzieję, że spróbuję zrobić film z demontażu, montażu i ponownego montażu (ale bez obietnic).

Zamówiłem czterodrzwiowego YARIS. To pakiet GR. Ale Toyota anuluje instalację HUD w nowym zamówieniu. Czy myślisz, że może to również działać z czterodrzwiowym YARIS?

21 - 40 of 81 Posts